Contactgeluidisolatie

Contactgeluidisolatie

Contactgeluidisolatie

Isolatie voor contactgeluid

Contactgeluidisolatie is het verminderen van contactgeluid door middel van isolatie. Misschien denk je meteen aan zachte onderlagen voor het verminderen van contactgeluidisolatie van een houten vloer of bijvoorbeeld een betonnen vloer. Maar het is veel breder én complexer dan dat.

Vooropgesteld: er zijn veel producten in allerlei soorten en maten die helpen om contactgeluid te verminderen. Elk met hun eigen kenmerken en contactgeluid prestatie.   

Welke contactgeluidisolatie kies je?

Het kiezen van het juiste isolatieproduct is niet altijd even gemakkelijk. De keuze wordt primair bepaald door de bouwkundige situatie waarbinnen je de contactgeluidisolatie wilt gaan toepassen.

6 factoren bij isolatie voor contactgeluid

1. Type draagvloer
Stap 1 is het bepalen van het type draagvloer. Een draagvloer is de vloer waarop je wilt gaan isoleren, zodat je daarna je zwevende dekvloer (zoals gietvloer of zandcement dekvloer) kunt aanbrengen. Is je draagvloer van hout, dan kan deze onder andere minder gewicht dragen dan een betonnen vloer.

2. Gewicht van draagvloer
De draagvloer is dus bepalend voor het maximaal toe te voegen gewicht van de zwevende dekvloer. Een zwevende dekvloer is een vloer die niet direct op de draagvloer wordt aangebracht, maar via een contactgeluid isolerende tussenlaag.

3. Beschikbare hoogte
Als je weet hoeveel gewicht je aan de draagvloer kunt toevoegen, dan kan je kijken welke hoogte je beschikbaar hebt voor de opbouw van de zwevende dekvloer. Een constructeur of aannemer kan uitrekenen welk gewicht je nog kunt toevoegen.

4. Vlakheid draagvloer
Allereerst moet worden gekeken of de draagvloer vlak genoeg is om zonder uitvlaklaag te worden opgebouwd. Een doorgezakte vloer heeft gietmortel nodig om vlak te worden dus komt er door de uitvlaklaag meer gewicht op de vloer te liggen. Hier dient rekening mee gehouden te worden.

5. Vloerverwarming ja of nee
De opbouw van de zwevende dekvloer kan met en zonder vloerverwarming worden uitgevoerd. Ook voor vloeren met weinig hoogte bestaan er passende oplossingen voor dunne dekvloersystemen met dunne vloerverwarming.

6. Gewenste contactgeluidisolatie
Gaat het om een vrijstaande woning, appartement of school? De wensen voor contactgeluidisolatie zijn niet alleen vastgelegd in de eisen van het Bouwbesluit, maar ook gebaseerd op wensen van de gebruikers. Een school heeft totaal andere wensen in contactgeluid dan een appartementencomplex van veertig verdiepingen hoog

Contactgeluidisolatie bij transformaties
Zwevende dekvloer met contactgeluidisolatie

Conclusie

De combinatie van wel of geen vloerverwarming, de gewenste contactgeluidsverbetering, de beschikbare hoogte en het maximaal toe te voegen gewicht bepalen de keuze voor de opbouw van een zwevende dekvloer en dus de toe te passen contactgeluidisolatie.

Door de juiste gegevens te verzamelen, adviseren wij voor elke unieke situatie de meest betrouwbare oplossing. Het is dus geen one-size-fits-all.

Geluidsisolatie heb je zelf in de hand…eh vloer 😉.

En één ding is zeker: als een zwevende dekvloer eenmaal is aangebracht, valt er nog weinig te kiezen. Neem dus vooraf de tijd en kies het juiste systeem voor de juiste situatie.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Heb je een vraagstuk over contactgeluidisolatie? Zit je al met een contactgeluid probleem? Twijfel je over het gekozen systeem? Wij denken graag met je mee.

Neem contact met ons op of bekijk een van onze geluidsisolatie systemen voor zwevende dekvloeren.

Redufloor

Redufloor is een hoogwaardig contactgeluid isolerend membraan van slechts 8 mm dikte. 

Redufloor Economic

De dunnere variant (6.5mm) van Redufloor, geschikt voor akoestische prestaties van een lagere klasse.

Redufloor Hybride

Dit systeem combineert de prestatie van Redufloor en de veelzijdigheid van AkoestiTACK

AkoestiTACK

Een contactgeluid en thermisch isolerende EPS tackerplaat, die op meerdere manieren inzetbaar is.

Christel Verbiesen

Website: