Archives december 2021

De 7 meest gemaakte fouten bij zwevende dekvloeren

Zwevende dekvloeren en veelgemaakte fouten

Fouten bij zwevende dekvloeren

Zwevende dekvloeren: storten en klaar. Toch? Nee. Foute keuzes voor een zwevende dekvloer hebben forse invloed op de geluidsprestatie. In dit artikel lichten we de meestgemaakte fouten uit die wij als Redumax in de praktijk tegenkomen. 

De 7 fouten op een rij

1. Bouwbesluit nemen als uitgangspunt
Ja, het gebeurt nog elke dag. Zwevende dekvloeren die voldoen aan het bouwbesluit. Niks aan de hand zou je zeggen. Maar de bewoner of koper van een dergelijk appartement zit met een groot dilemma. Een zwevende dekvloer die voldoet aan de contactgeluidprestatie LnT,A=54 dB (Ico+5dB) uit het bouwbesluit is niet meer te verbeteren in prestatie. Waarom niet? Alle extra contactgeluidisolatie aangebracht op een zwevende dekvloer is een verende laag op een al verende dekvloer. De isolatie op de dekvloer kan een forse negatieve invloed hebben op de prestatie van deze zwevende dekvloer. Voor gestapelde woningbouw is een minimale prestatie nodig van LnT,A=49dB (Ico+10dB) om harde vloerafwerking aan te mogen brengen. Ook geen zin in vloerbedekking? Vraag als koper altijd of je dekvloer voldoet aan deze prestatie!

2. Keuze contactgeluid isolerende dekvloersysteem niet afstemmen op de bouwkundige situatie.
Geen gebouw of project is hetzelfde van opbouw en constructie. De een is herbestemming- of renovatieproject, de ander nieuwbouwappartement of een mooi vrijstaande villa. De keuze voor het juiste zwevend dekvloersysteem wordt bepaald door beschikbaar draagvermogen van de vloer, beschikbare hoogte, wel of geen vloerverwarming, de vlakheid van de vloer en de gewenste contactgeluid eis. Logisch gevolg is dat “One system fits all” dus niet bestaat. Een goed presterend zwevend dekvloersysteem is daarom altijd afgestemd op de bouwkundige situatie. Laat je altijd deskundig adviseren.

3. Zwevende vloeren met foutieve mortelkeuze
Bij zwevende dekvloeren kunnen diverse soorten dekvloermortels worden toegepast. Bij al deze mortel is de buigtreksterkte eigenschap van de mortel het allerbelangrijkst. De dekvloer ligt namelijk op een verende laag (contactgeluidisolatie). Dit veroorzaakt buigstrekspanning in de dekvloer wanneer deze wordt belast. Des te hoger de buigtreksterkte van de mortel hoe minder risico op scheurvorming. Deze buigtreksterkte zorgt er ook voor dat sommige mortels geschikt zijn voor dunnere dekvloeren terwijl ander juist dikker moeten worden uitgevoerd. Mortelkeuze is dus altijd afhankelijk van beschikbare systeemhoogte van het zwevende dekvloersysteem. Laat je adviseren over de juiste mortelkeuze. Niemand zit te wachten op problemen bij nieuwe zwevende dekvloeren.

4. Ongewenste leidingen in de dekvloer
De akoestische prestatie van een goede zwevende dekvloer wordt ontleend aan het feit dat hij niet star verbonden is met de draagvloer en het opgaand werk (muren, leidingen etc.) Alle energie die tijdens het dagelijks gebruik in de dekvloer wordt aangebracht (lopen, schuiven met stoelen etc..) wordt door het systeem gereduceerd. 1 starre verbinding tussen de zwevende dekvloer en het constructieve deel van het gebouw kan de contactgeluidprestatie van de zwevende dekvloer te niet doen. Deze starre koppelingen moeten dus ten alle tijden worden voorkomen. Toch komt het met grote regelmaat voor dat (vergeten) elektraleidingen of tijdens het storten van de draagvloer verstopte leidingen alsnog door de installateur in de dekvloer worden aangebracht. Ook zien wij met grote regelmat dat gewijzigde kopers opties (bijvoorbeeld toch nog een kookeiland) leiden tot grote problemen. Een 50mm Leiding in een 50mm dekvloer is niet handig. Overleg altijd met een contactgeluidspecialist hoe deze problemen kunnen worden opgelost zonder dat de contactgeluidprestatie van de zwevende dekvloer wordt aangetast.

5. Vloerafwerking vaak bottelnek in contactgeluidprestatie dekvloer.
Hoe jammer, We hebben de vloer gemeten op prestatie en voorzien van ons prestatiecertificaat maar na de oplevering en afwerking van de vloer met dat mooie parket of gietvloersysteem klaagt toch de onderbuurman over geluidsoverlast. Hoe dan?  Ergens lekt geluid weg uit de dekvloer!

Bij het aanbrengen van de vloerafwerking moet de vloerafwerking net als de onderliggende dekvloer vrij blijven van contacten met het opgaand werk. De applicateur van de vloerafwerking dient hiervoor te zorgen. Met extra kantstrook of door een aantal 3-4 mm van de wand te blijven met lijm en kitten of epoxymortel. Eén starre verbinding is voldoende om de contactgeluid isolerende eigenschappen van de zwevende dekvloer ernstig te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen. TIP: Wij adviseren onze klanten de kantstrook te laten staan en niet af te snijden. Zo kan ook tijdens de vloerafwerking gebruik worden gemaakt van de ontkoppeling door de kantstrook.

6. Vergeten dampdichte folie onder het isolatiesysteem

De bouwtijd van de meeste projecten staat onder tijdsdruk. Dit geld ook voor de applicatie van de zwevende dekvloer. We zien regelmatig dat contactgeluidisolatiesystemen aangebracht worden op nog veel te natte betonvloeren. Voor elk zwevend dekvloersysteem geld dat vocht uit de constructie zonder dampdichte folie een slecht beheersbare invloed factor kan zijn op het drooggedrag en vochthuishouding van de isolatie, dekvloer en vloerafwerking. Zeker daar waar ook vloerverwarming wordt toegepast. Dampdichte folie zorgt er voor dat vocht uit de draagvloer geen invloed krijgt op de isolatie, de mortel én de vloerafwerking. En Ja, het klopt. Als je lang genoeg wacht is op een gegeven moment al het vocht toch wel verdwenen. Maar wil je als koper maanden moet wachten tot je vloer droog genoeg is voor die mooie gietvloer of parketvloer die je had uitgekozen dan is een geplaatste dampdichte folie best handig.

7. Dilataties in zwevende dekvloeren? Oeps… ook vergeten
Een dilatatie wordt aangebracht in een zwevende dekvloer om vloervelden van elkaar te scheiden. Zo kan op een eenvoudige manier een contactgeluid isolerende woning scheidende wand worden gerealiseerd. Dilataties in zwevend dekvloeren komen het meest voor bij zandcement dekvloeren. Logisch want deze zijn veel gevoeliger voor krimp dan bijvoorbeeld anhydriet gietdekvloeren. Met een zwevende dekvloer dilatatieprofiel kun je exact bepalen waar de het ene dekvloerveld moet los blijven van het andere dekvloerveld. Zo wordt voorkomen dat de dekvloer ongecontroleerd gaat scheuren op een ongewenste locatie.  Op die manier is ook duidelijk waar eventuele dilatatieprofielen in de vloerafwerking dienen te worden geplaatst. Vooral bij zandcement (ZC) vloervelden is het niet altijd duidelijk waar deze dilataties dienen te worden geplaatst en worden ze soms gewoon vergeten. Laat het vloerbedrijf die de dekvloer aanbrengt zorgen voor een goed dilatatieplan zodat jouw vloerafwerking geen onnodige schade ondervindt.

Dekvloer contactgeluidisolatie

Conclusie

Het lijkt zo makkelijk om ‘even’ een zwevende dekvloer te storten. Toch gaat het in de praktijk vaak mis. Een goed advies is het halve werk.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Heb je een vraagstuk over contactgeluidisolatie in combinatie met zwevende dekvloeren? Zit je al met een contactgeluid probleem? Twijfel je over het gekozen systeem? Wij denken graag met je mee.

Neem contact met ons op of bekijk een van onze geluidsisolatie systemen voor zwevende dekvloeren.

Redufloor

Redufloor is een hoogwaardig contactgeluid isolerend membraan van slechts 8 mm dikte. 

Redufloor Economic

De dunnere variant (6.5mm) van Redufloor, geschikt voor akoestische prestaties van een lagere klasse.

Redufloor Hybride

Dit systeem combineert de prestatie van Redufloor en de veelzijdigheid van AkoestiTACK

AkoestiTACK

Een contactgeluid en thermisch isolerende EPS tackerplaat, die op meerdere manieren inzetbaar is.